FİLOZOF VE KURT KİTAP İNCELEMESİ

 Biz, insan olarak çevremize o kadar duyarsız kalmışız ki, hayvanlarında birer yaşam kurallarına sahip olabileceğini düşünemiyoruz. Maya Kitap’tan Mark Rowlands’ın yayınladığı “Filozof ve Kurt” adlı kitap hayvanlarla insanlar arasındaki benzerliğini anlatıyor.
Filozof ve Kurt-Kitap İncelemesi-Okan Kaya
Filozof ve Kurt Kitap İncelemesi-Okan Kaya
 Bir felsefe akademisyenin kurt yavru edindikten sonra yaşadığı hayatı ve olaylardan edindiği tecrübeleri eserde görmek mümkün. Kurt, insan metaforu ile anlatılıyor. Maymun davranışları ile karşılaştırılıyor. Mit tarihinden Tanrılara yer veriliyor. Ana bölüm ve alt bölümlerden oluşan kitapta öncelikle gerçek hayatta yaşanan olay aktarılıyor. Sonrasında Mit tarihinden olaylarla ya da benzer olaylarla ilişkilendirme kurulup son aşamada olay analiz edilerek sonuç düşünce paylaşılıyor.

 Kurtların daha sade, gerçekçi, kurnazlıkla işi olmayan varlıklar olduğu resmedilirken maymunların aksine grubun liderliğini ele geçirmek için kurnazlıklara başvurduğundan bahsediliyor. Grup liderinin maymun topluluğunda ayakta kalmak için yalana başvurarak kendini gizleyerek güç elde ettiği belirtiliyor. İnsanların toplum yaşamını ele aldığında maymunlar gibi hayatta kalmak için yalan içeren yollara başvurduğu söyleniyor. Kurtların bu açıdan daha asil varlıklar olduğu belirtiliyor.

 Eser, 235 sayfa, 9 ana bölüm ve alt bölümler ile dizinden oluşuyor. Ana bölümler şunlar: Meydan, Kurt Kardeş, Açık Ara Vahşi, Güzel ve Çirkin, Dalavereci, Mutluluk ve Tavşan Peşinde, Cehennem Mevsimi, Zamanın Oku ve Kurdun Dini.

 Kitaptan çıkardığım en büyük ders çevremizdeki her durumdan, düşünden ve varlıktan ders almamız gerektiğidir. Gözlem yeteneğimizi geliştirdiğimizde doğanın insan davranışları üzerinde etkili olduğunu görmemiz mümkün. Maymun gibi yalan söyleyebilir, kurt gibi yalnız ve asil olabiliriz. İnsanların doğayı taklit ederek yaşamlarını sürdürdüğünü de söyleyebiliriz. Asıl olan insanın yaşamında çevresine farklı gözle bakması gerektiğidir. Eğer tek bir pencereden bakıyorsan yanılma ihtimalin yüksek olabilir. Çünkü maymun kişiliğinde kendisini gizleyen insanlar bir gün senin arkandan iş çevirebilir ve bunun sonucunda ciddi zararlar görebilirsin. Çevrene karşı her zaman algılayıcılarını yüksek tutmalı ve iyi bir gözlemci olmalısın.

 Bu yazımda, Maya Kitap’tan Mark Rowlands’ın yazdığı “Filozof ve Kurt” adlı eser hakkındaki düşüncelerimi paylaştım. İçeriklerimden haber almak için kişisel web sitemi düzenli olarak ziyaret edebilirsiniz. Siz insan ve hayvan arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Hemen Yorum Yazın!

Okan Kaya

Kitap İncelemelerim

  1. "Kitap İncelemesi" kategorisi için buraya tıklayın.
  2. "İş Hayatımdan Kesitler ve Gençlere Tavsiyeler Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  3. "İş Hayatında Motivasyon Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  4. "İnternet Gazeteciliği ve Blog Yazarlığı Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  5. "Ekip Çalışması ve Liderlik Kitap İncelemesi" adlı blog yazı için buraya tıklayın.
  6. "Çalışanları Elde Tutmak Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  7. "Yeni Yönetici Olmak Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  8. "Proje Yönetimi Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  9. "60 Saniyede Organize Olun Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  10. "60 Saniyede Harekete Geçin Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  11. "Stres Yönetimi Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  12. "Suç ve Ceza Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  13. "Para, Finans ve Kriz Post Keynesyen Yaklaşım Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  14. "Kürk Mantolu Madonna Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  15. "Sosyolojiye Giriş Dersleri Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar