KÜRK MANTOLU MADONNA KİTAP İNCELEMESİ

 Türk Edebiyatı’nın önemli eserlerinden “Kürk Mantolu Madonna” hakkında düşüncelerimi paylaşıyorum. Yapı Kredi Yayınları’nın yayınladığı Sabahattin Ali’nin yazdığı “Kürk Mantolu Madonna” hakkında detaylı inceleme için okumaya devam edin.

Kürk-Mantolu-Madonna-OkanKaya
Kürk Mantolu Madonna Kitap İncelemesi-Okan Kaya

 Toplumcu gerçekçi bir yazar olan Sabahattin Ali, dönemin toplumsal yapısını öykü içinde öykü anlatımı ile okuyucuya aktarıyor. Eserde, yaşamının son günlerini yaşayan bir karakterin içimizi burkan geçmişini sunuyor. Hikâye içinde hikâye anlatımında zaman geçişini not defteri imgesiyle güçlendiriyor. Bu sayede şimdiki zamandan geçmişe yönelmeyi anlamıyoruz. Ayrıca not defteri içinde de zamansal bazı geçişler mevcut. Not defterinin sonuna doğru hikâyenin sonucuna ulaşıyoruz. 

 Yazar, ana öykü anlatımını başka bir öykü içerisine gizliyor. Kitabı okumaya başladığımızda ana karakterin başka birisi olduğunu sanıyoruz. Kitabı bitirdiğimizde ise asıl kahramanın yardımcı karakter gibi gösterildiğini anlıyoruz. Sabahattin Ali, hikâye anlatımında insanların ve yerlerini tasvirlerini güçlendirmek için tarihsel olayları dahil ediyor. Bu sayede gözümüzde hikâyenin geçtiği mekanlar, karakterlerin kıyafetleri ve konuşmalar rahatlıkla canlanıyor.

 Avrupa’nın ve ülkemizin o döneme ait resmini kelimelerle işliyor. İnsanların yaşamlarına ve dünya görüşlerine yer veriyor. Almanya’nın ekonomik durumu ve günlük yansımasını da buradan tahlil edebiliyoruz.

 Kişinin kendisini analiz ettiğini not defterinden anlayabiliyoruz. Pişmanlıkların anlatıldığı bu defterle ana karakterin iç dünyasına doğru yolculuk yapıyoruz. Günümüzde her yerde paylaşılan, çok gülen insanlar aslında içerisinde büyük üzüntüler taşır sözünü, kahramanın yaşamından çıkarabiliyoruz. Çünkü kahramanımız yabancı dil bilen bir memur. Ne olursa olsun şikâyet etmiyor. Özel hayatı hakkında kimse bir şey bilmiyor. İç dünyası hakkında ailesi yeterli bilgiye sahip değil. Dışarıdan her şey normal görünüyor. Lakin kahramanımızın yaşadığı hayat bulunduğu konumundan ve ruh halinden tamamen farklı.

 Eserden zamanın ve önceliklerimizin önemli olduğunu öğreniyoruz. Zaman akıp gidiyor ve hayat devam ediyor. Zaman içerisinde herkes farklı bir noktaya doğru ilerliyor. Geçmişte yolumuzun kesiştiği kişilerle tamamen kader yolumuzu ayırabiliyor ya da gelecekte bir zamanda tekrar karşılaşabiliyoruz. Hayatımızda bizi mutlu kılan ne varsa ona sahip çıkmalıyız. Çünkü gün geldiğinde elimizden sessizce kayıp kaybolacaklar. Önceliğimizi bu yüzden bizi değerli kılan ne ise ona göre yapmalıyız. Toplumsal baskıdan dolayı tercihlerimizi yanlış belirlememeliyiz. İstemediğimiz ne varsa yaşamımızdan uzaklaştırmalıyız. Önceliğimizi bizi mutlu eden şeylere vermeliyiz. Zaman akıp geçiyor ve o an bir daha geri gelmiyor. Eğer bir şey söylenmesi gerekiyorsa hemen söylemeliyiz. Bir şey yapmak istiyorsak hemen yapmalıyız. Vakit kaybetmemeliyiz. Kendimizi önemsemeli ve gülümsemeliyiz. Hep mutlu olun! Kendinize çok iyi bakın.

Okan Kaya

Kitap İncelemelerim

  1. "Kitap İncelemesi" kategorisi için buraya tıklayın.
  2. "Sosyolojiye Giriş Dersleri Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  3. "Mor İnek Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  4. "Girişimcilik Hikayeleri Kitap İncelemesi"adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  5. "Kitle Psikolojisi Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  6. "Fikir Nasıl Bulunur Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  7. "Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El Kitabı 2.0 İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  8. "Girişimcinin Başucu Kitabı" yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  9. "Hah Buldum Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  10. "Problem Çözümüne Giriş 101 Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  11. "Tutkun Seyyah Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  12. "Davranışsal Finans ve Finansal Okuryazarlık Kitap İncelemesi" adlı yazısı için buraya tıklayın.
  13. "Kuantum Kodlama Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan erişebilirsiniz.
  14. "Felsefenin Temel Disiplinleri Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
  15. "Pazarlama Stratejileri ve Karar Alma Mekanizması Kitap İncelemesi" adlı yazı için tıklayın.


2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Bir zamanlar çok popüler bir kitaptı. Sosyal medya bunun üzerine çok fazla paylaşım vardı. Betimlemeleri ilgimi çeken bir kitap.

      Sil

Popüler Yayınlar