MAKALE

OKAN KAYA

MAKALE LİSTESİ

Ekonomist Okan Kaya-Güncel Makaleler
Ekonomist Okan Kaya-Güncel Makaleler
 
        Ekonomist Okan Kaya'nın kariyeri boyunca makale niteliği taşıyan çalışmaları Lise yıllarından itibaren başlayıp günümüzde devam etmektedir. Edebiyat, Felsefe, Sosyoloji, Matematik ve Ekonomi gibi birçok alanda yer alan makaleleri disiplinler arası çalışılmıştır. Dünya ve Türkiye üzerine yapılan çalışmalar, bilimsel etikler gözetilerek yapılmıştır. Güncel olarak bilimsel araştırmalar yorumlanma gereksinimi duymaktadır. Bu tarz anonim bilgilerin yorumlanması blog yayınlarının arasında konusuna özel başlığı ile blog yazısı olarak sizlere sunulmaktadır. Güncel blog yazılarına ulaşmak için anasayfa sekmesine tıklamanız yeterlidir. Aşağıda ise güncel olarak konularına göre tasnif edilmiş makalelerin tamamına ulaşabilirsiniz.

EKONOMİ


  1. ANTALYA’DA MEDİKAL TURİZMİN İKTİSADİ POTANSİYEL DEĞERLENDİRMESİ
  2. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HARCAMALARI VE EKONOMİK KATKILARI-2017-2018
  3. TÜRKİYE'NİN İSTİHDAM VE İŞSİZLİK PROFİLİ


MATEMATİK


  1. Math Portfolio-1
  2. Math Portfolio-2


FELSEFE



  1. Responsibility-Philofophy of Knowledge
  2. Sorumluluk-Bilgi Felsefesi


EDEBİYAT



  1. IB BİTİRME TEZİ- AZİZ NESİN VE TOPLUMCU GERÇEKCİ ŞİİRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (OKAN KAYA)
  2. RUS FRANSIZI-EDEBİ İNCELEME
  3. SATICININ SON HALİ-EDEBİ İNCELEME
  4. TANRISAL SINIF-EDEBİ İNCELEME
______

 

BİLİMSEL MAKALE YAZMANIN KURALI NEDİR?


bilimsel-makale-kuralı-okan-kaya
Bilimsel Makale Yazmanın Kuralı Nedir? - Okan Kaya

            Makale, bir probleme çözüm olarak üretilen bir hipotezin kanıtlarla savunulduğu bir yazı türüdür. Makale, edebi (güncel) ve bilimsel bir dille iki türde yazılabilir. Edebi makale, güncel konular hakkında alanında uzman yazarlar tarafından yazılır ve gazetelerde, dergilerde veya dijital ortamlarda yayınlanır. Bilimsel makale, bilim alanında yeni bir hipotezi kanıtlamak amacıyla literatür araştırması veya deney yaparak sonuçları akademik bir kimliğe sahip yazar tarafından bir düzen içerisinde yazılır.

Makale Yazmanın Temel Özellikleri Nelerdir?

     
  1.      Bir problem tanımlanır.
  2.      Tanımlanan probleme bir hipotez oluşturulur.
  3.       Araştırma alanı ve deney için evren, örneklem ve değişkenler belirlenir.
  4.      Araştırma ve deney yapılır.
  5.     .Sonuçlar bir yazım düzeninde kaleme alınır.
  6.      Kaynaklar (Referanslar) belirtilir.
  7.      Yazar nesnel olmalıdır.
  8.      Hipoteze ilişkin kanıtlar sunulur.
  9.      Grafik ve benzeri görseller kullanılır.
  10.      Yazım dili sade ve anlaşılırdır.
  11.      Genelde bilgi veren ve öğretici metinlerdir.


Edebi Makale

edebi-makale-okan-kaya
Edebi Makale - Okan Kaya

Edebi makale, yazar tarafından güncel konular hakkında bilgi vermek ve toplumu eğitmek amacıyla genelde gazetelerde yayınlanan yazılardır. Her türlü konu hakkında yazılabilir. Yazarın konunun uzmanı olması makalenin doğruluğunu ve savunulan düşüncenin geçerliliğini sağlar.

İlk edebi makale, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Şinasi tarafından 1860 yılında ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval’ de Mukaddime adıyla yayınlandı. Türk edebiyatı tarihinde edebi makaleleriyle tanılan yazarlar sırasıyla şu şekildedir: Namık Kemal-Renan Müdafaanamesi, Ziya Gökalp-Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak, Yahya Kemal Beyatlı-Aziz İstanbul, Hasan Ali Yücel-İyi Vatandaş İyi İnsan ve Ahmet Hamdi Tanpınar-Edebiyat Üzerine Makaleler.

Bilimsel Makale

bilimsel-makale-okan-kaya
Bilimsel Makale - Okan Kaya

Bilimsel makale, bir problemin çözümüne yönelik geliştirilmiş hipotezin araştırma ve deney çalışmaları ile kanıtlanarak akademik düzende hipotezin savunulmasıdır. Makale yazmanın aşamalarını bilmek hipotezimizi kanıtlamamızı kolaylaştırır. İlk olarak bir problem tanımlanır. Problemin çözümü olarak bir fikir oluşturulur. Konu ile ilgili literatür araştırması yapılır. Deney yapılması gereken bir araştırma konusu ise evren, örneklem ve değişkenler belirlenir. Deney yapılır sonuçlar elde edilir. Yazım aşamasına geçilir ve makale yazılır.
Bilimsel bir makale şu başlıkları içerir: makale başlığı, öz (abstract), anahtar kelimeler, literatür taraması, giriş, yöntemler, bulgular ve tartışma, sonuç, teşekkür bölümü, kaynakçalar (referanslar), ek veri.

Makale başlığı konunun içeriğinin anlaşılması için önemlidir. Kısa ve dikkat çekici bir başlık seçin. Öz (abstract) bölümünde makalenizi oluşturan araştırmalar ve deneyler ile neyi amaçladığınızı, hangi çalışmaları yaptığınızı ve temel hatlarıyla bulgularınızın neler olduğunu açıklayın. 50 ile 300 kelime sayısı arasında olmalıdır. Makalenizi inceleyenler için öz kısmı bir tanıtım yeridir. Anahtar kelimeler (keywords) makalenizi tanımlayan dar kapsamlı kelimelerdir. “Konun tamamını birkaç kelime ile anlatır mısın?” sorusunun cevabıdır. Dar kapsamlı kelimeler yazınızın dijital veya yazılı literatür taramalarında bulunmasını sağlar. Literatür taraması ise hipoteziniz hakkında daha önce bilim insanları tarafından yapılan çalışmaların araştırılması, tasniflenmesi ve belirtilmesidir. Literatür taramasını kütüphanelerden yapabileceğiniz gibi Academia.edu, ResearchGate ve Google Akademik gibi online sosyal ağ ve arama motorlarından yapabilirsiniz.  İnterneti kullanmak size zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Giriş bölümünde problemi tanımlayın. Diğer bilim insanları bu probleme nasıl çözümler bulmuş ise bunları belirtin. Çözüm yollarını karşılaştırmanız mümkün ise hangisinin probleme en yakın çözümü önerdiğine değinin. Araştırmanızda kullanacağız evreni, örneklemi, değişkenleri ve kısıtlarınızı belirtin. Bu araştırmadan veya deneyden nasıl bir çözüm beklediğinizi yazın.

Kullanmış olduğunuz araştırma veya deney yöntemlerini kısaca tanıtın. Yöntem bölümünde açıklayıcı olmayı deneyin. Yazıyı okuyan kişi sizin tanımlarınızı kullanarak araştırmayı tekrar edebilmeli. Yöntemin genel hatlarından bahsettikten sonra ayrıntılı olarak yöntemi nasıl kullanacağınızdan bahsetmelisiniz.

Bulgular kısmında belirttiğiniz bulgular daha önce bahsettiğiniz yöntemlerin uygulanması sonucu meydana gelen sonuçlar temel, kısa ve öz şekilde aktarılmalıdır. Yüksek çözünürlükte grafik ve görsel kullanmak anlatımınızı güçlendirir ve hipotezini kabul ettirme olasılığınız artar. İstatiksel analiz sonuçlarınız var ise bunları da tablo veya grafik olarak paylaşmalısınız. Sonuçları yorumlamalı ve hipotezinizle ilişkilendirmelisiniz. Tartışma bölümünde diğer çalışmalardaki bulgular ile kendi bulgularınızı karşılaştırın. Sonuçlarınız neden ve nasıl farklılaştığını gösterin. Elde ettiğiniz bulgular amacınızla uyuşup uyuşmadığını tartışın. Kendi sonuçlarınızı yorumlarınızı ve nasıl geliştirilebileceğinden bahsedin.

Sonuç bölümünde bulgularınızdan yola çıkarak genel ve özel anlamda çözüm önerilerinizi sunun. Araştırmanın geliştirilmesi için yapılması gerekenleri belirtin. Kaynakça (Referans) yararlanmış olduğunuz ve atıf yaptığınız alıntıların kaynaklarından oluşmaktadır. Kaynakçayı belirtmenin birden fazla yöntemi vardır. Bu yüzden hazırlamış olduğunuz makaleyi yayınlayacağınız formatın uygunluğuna göre yazmalısınız. Ek veri kısmı ise makalenin içerisinde uzun bir şekilde belirtemediğiniz hipotezle ilgili dijital ve basılmış verilerden oluşur. Okuyucu isterse ek veri bölümünden ayrıntıya ulaşabilir.

TÜBİTAK’ın sitesinde yer alan kaynağa göre bir makalenin uzunluğu ile ilgili ortalama sayılar şu şekildedir:

  1. Başlık Sayfası: 1 Sayfa
  2. Öz (Abstract): 1 Paragraf
  3. Giriş: 1.5-2 Sayfa ( Çift Aralıklı, 12 Punto Harf Büyüklüğü)
  4. Yöntemler: 2-4 Sayfa
  5. Bulgular ve Tartışma: 10-12 Sayfa
  6. Sonuçlar: 1-2 Sayfa
  7. Figür Sayısı: 6-8 Adet
  8. Tablo Sayısı: 1-3 Adet
  9. Referanslar: 20-50 Adet olmalıdır.



Makale hazırlamak karmaşık bir süreç gibi gözükse de öğretici ve eğitici bir disiplindir. Yukarıda genel hatlarıyla makalenin tanımından, türlerinden, bilimsel makalenin hazırlanma aşamalarından ve yazının başlıklarının içeriklerinin neler olması gerektiğinden bahsettim. Makale başlıkları konusunda göre farklılık gösterebilir. Lütfen önceliğiniz makalenizi teslim edeceğiniz yayın veya onay kuruluşunun yazım ve imla kurallarını okuyunuz. Orada sizden istenen makalenin genel hatları çizilmiştir. Genel hatlarla yazılmış edebi ve bilimsel makale örnekleri için yukarıda yer alan konu başlıklarına göz atabilirsiniz.

Okan Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar