SUÇ VE CEZA KİTAP İNCELEMESİ

 Dünya klasikleri içerisinde yer alan Fyodor Mihayloviç Dostoyevski tarafından yazılan “Suç ve Ceza” kitabı Mazlum Beyhan tarafından Rusçadan Türkçeye çevrilmiş ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Fyodor Mihayloviç Dostoyevski tarafından kaleme alınan “Suç ve Ceza” adlı esere yakından bakalım.
SuçveCeza-Kitapİncelemesi-OkanKaya
Suç ve Ceza Kitap İncelemesi-Okan Kaya

 Kitapta, üniversite eğitimini yarıda bırakmış, maddi zorluklar yaşayan ve hem ruhsal hem de fiziksel hastalıkları bulunan bir ana karakterin eylemleri ve bu eylemlerin arkasındaki içsel nedenler tahlilleriyle anlatılıyor. Baş kahraman memleketinden üniversite eğitimi için bir başka şehre geliyor ve burada bir hayat mücadelesi veriyor. Hayat mücadelesi içerisinde hastalanıyor ve bunun sonucunda bir cinayet işliyor. Cinayet sonrasında ailesinin yaşadığı şehre gelmesiyle işler birbirine giriyor. Cinayetin araştırılması için bir müfettiş görevlendiriliyor. Müfettişin çalışmaları sonucu cinayeti işlemeyen birisi itirafta bulunuyor. Bu süreçte baş kahramanın çevresinde gelişen anlam derinliği geniş olan olaylara şahitlik ediliyor. Ana karakterin kendisini bulduğu bir kadına cinayeti itirafı ile eser sonlanıyor. İtiraf sonrasında karakter teslim oluyor ve cezasını çekiyor. Kitabın son bölümünde cinayet itirafı sonrasında yaşanan olay örgüleri yer alıyor. Bu bölümün kitabın bir tahlili olduğu da rahatlıkla söylenebilir. Çünkü kitabın sonunda olayın iç dünyasına dair bazı ipuçları veriliyor. Ana karakterin cinayeti işlemesindeki psikolojik bunalım, yaşam şartları gibi problemle dile getiriliyor.

 Eser, 687 sayfa ve “Son Söz” dahil toplam 7 ana bölümden oluşuyor. Ana bölümler kendi içerisinde olay örgülerinin kendi değerlendirildiği alt bölümlere ayrılıyor. Eser içerisindeki Rusça cümleler Latince olarak yazılıp sayfanın altında Türkçe açıklaması veriliyor.

 Kitaptan, çıkarılacak en büyük ders adaleti sağlarken farklı bakış açılarına sahip olunması gerektiğidir. Çünkü bir olayın meydana gelmesi için o olayın öncesinde bir dizi olayların gerçekleşmesi gerekir. Eğer sadece geçekleşen olayın o anki durumu değerlendirilirse adaletin dengesi şaşacaktır. Suçun maddi nedenleri olduğu gibi manevi nedenleri de olabilir. Bireyin topluma katkı sunarken bir anda kötü birisi olmasının altında psikolojik nedenlerin olabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Suçluyu ve suçu değerlendirirken gerçek pişmanlığın olduğunu anlayabilmek için suçlunun suçu işlemeden önceki ve sonraki psikolojisinin ve geçekleştirdiği davranışların önemli olduğunu belirtiyor. Bir insanın suçunun olmasının bir başkası tarafından ölümle cezalandırılmaması gerektiği de ana karakterin suçundan pişman olarak teslim olmasından anlaşılıyor.

 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2014 yılında yayınlanan Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin kaleme aldığı “Suç ve Ceza” adlı eser hakkında kısaca bilgi verdim. Kitabın anlaşılması için derinlemesine okuma yapılması gerekiyor. Kitaplar hakkındaki değerlendirmeler için kişisel web sitemi takip edebilirsiniz. Hemen Yorum Yazın!

Okan Kaya

Kitap İncelemelerim

  1. "Kitap İncelemesi" kategorisi için buraya tıklayın.
  2. "Para, Finans ve Kriz Post Keynesyen Yaklaşım Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  3. "Kürk Mantolu Madonna Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  4. "Sosyolojiye Giriş Dersleri Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  5. "Mor İnek Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  6. "Girişimcilik Hikayeleri Kitap İncelemesi"adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  7. "Kitle Psikolojisi Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  8. "Fikir Nasıl Bulunur Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  9. "Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El Kitabı 2.0 İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  10. "Girişimcinin Başucu Kitabı" yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  11. "Hah Buldum Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  12. "Problem Çözümüne Giriş 101 Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  13. "Tutkun Seyyah Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  14. "Davranışsal Finans ve Finansal Okuryazarlık Kitap İncelemesi" adlı yazısı için buraya tıklayın.
  15. "Kuantum Kodlama Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan erişebilirsiniz.
  16. "Felsefenin Temel Disiplinleri Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Sinan Bey. Eser, detaylı tasvirleriyle sürükleyici bir anlatıma sahip. İnsan okurken o dönemi hayalinde yaşıyor.

      Sil

Popüler Yayınlar