EKİP ÇALIŞMASI VE LİDERLİK KİTAP İNCELEMESİ

Günümüz iş hayatında önem arz eden liderlik hakkında Remzi Kitabevi’nin yayınladığı Prof. Dr. Acar Baltaş’ın kaleme aldığı “Ekip Çalışması ve Liderlik” adlı kitap hakkında düşüncelerimi paylaşıyorum. Okumaya devam edin.

EkipÇalışmasıveLiderlik-Kitapİncelemesi-OkanKaya
Ekip Çalışması ve Liderlik Kitap İncelemesi-Okan Kaya

 Liderlik, patron ve yönetici kavramlarından farklı bir konuma sahip. Liderlik bir işi emretmek yerine ekibi motive ederek başarının ekip tarafından oluşturulması ve paylaşılmasını sağlar. Yönetici ve patron ise ekibe emirler verir ve bunların gerçekleşmesini bekler. Liderlik elektrikler gittiğinde her yeri aydınlatan bir fener gibidir. Yöneticilik veya patron anlayışı ise elektrikler gittiğin bir mum ışığı kadar etkiye sahiptir. Kendi ve çevresini aydınlatır. Lider, ekip üyelerinin gelişiminin kendisini bir üst seviyeye taşıyacağını bilir ve ekip üyelerinin gelişimi için gerekli ortamı yaratır. Yönetici ve patron ise ekip üyesine işçi gözüyle bakar ve yeteneği düzeyinde değil iş düzeyinde yeteri kadar gelişmesini sağlar. Prof. Dr. Acar Baltaş’ın yazdığı “Ekip Çalışması ve Liderlik” kitabı bu kavramların karşılaştırmasını, ekip yönetimi üzerine liderlik çözümlerini, liderlik ile ilgili vakaları içerir.

 Eserde dikkatimi çeken önemli bir yer duygusal zekanın anlatımının yapıldığı bölüm oldu. Fiziksel zekanın kapasitesinin geliştirilemeyeceğini, duygusal zekâsı yüksek olanların gerekli ortam ve şartlar oluşturulduğunda duygusal zekâ gelişimiyle daha başarılı olacağı söyleniyordu. Bu ekip üyelerini kapsadığı gibi liderleri de kapsayan bir durum. Duygusal zekasının farkında olan ve bunu geliştiren liderler daha iyi ekiplerle büyük başarılara imza atabilirler. Ekip oluşumunda ise duygusal zekâsı yüksek kişiler işe dahil edildiğinde zamanla kendisini geliştirip işi sahiplenir konuma gelebilir. Duygusal zekâsı yüksek kişilerin hizmet sektöründe başarılı olma olasılığı daha yüksektir.

 Kitapta, insanların psikolojisinde liderlik ve ekip üyeliği üzerinde etkisinden bahsediliyor. İnsanların çalışma motivasyonun sadece para olmadığı bazı özlük haklarının da çalışma motivasyonu önemli derece etkilediğinden bahsediliyor. Liderlerin yetkilendirme ve sorumluluk dağıtımı ile ekibi işe dahil etmesinin verimliliği artıracağını anlıyorum. Yetkilendirme ile ekip üyesinin gerçek performansının ortaya çıması sağlanıyor. Çünkü ekip üyesi iş yetkisi kapsamında faaliyetlerini yürütüyor. Bir sorumluluğu ona verdiğinizde görev bilinci ile yetkisi dahilinde elinden geleni yapabiliyor. Lider, yetkilerini doğru bir şekilde ekip üyelerine dağıttığın sinerji oluşarak çalışma sonucunun etkisi kat kat artıyor. Bu yüzden lider ekibini iyi oluşturmalı, yeteneklerini ve kapasiteleri iyi bilmeli, ekip üyelerini yetkilendirerek sorumluklar vermeli. Bu sayede ekip daha verimli sonuçlar üretir ve başarı oranı artar.

 Liderlerin özellikleri arasında tutumlu olması ve sözünde durması ön plana çıkıyor. Eğer bir lider yaşadığı gibi düşünüyorsa da ya da düşündüğü gibi yaşıyorsa bu ekip üzerinde pozitif etki yaratarak lidere ve göreve bağlılığı artırıyor. İşletme zarar ettiği için ekipten daha fazla çalışması istendiği durumda lider tatile gidiyorsa bu ekibin ve liderin başarı olma şansı düşüktür. Lider, davranışları ve düşünceleri ile ekibi yönlendirmeli ve bir şüpheye yer vermemelidir.

 Eser 240 sayfa ve 5 ana bölümden oluşuyor. Ana bölümler: Ekip Oluşturma ve Geliştirme; Ekip Çalışmasının Temeli: Güven Duygusu ve Çatışmaları Uygun Yolla Çözmek; Liderlik; Temel Yönetim Becerileri; Yeni Ekonomi ve Kilometre Taşları: Yeni Milenyumda İş Hayatı.

 Bu yazımda ekip ve liderlik konularını işleyen Remzi Kitabevi’nin yayınladığı Prof. Dr. Acar Baltaş’ın yazdığı “Ekip Çalışması ve Liderlik” kitabı hakkında düşüncelerimi paylaştım. Kitap incelemeleri için kişisel web sitemi düzenli ziyaret edebilirsiniz. Siz, lider olarak ekibini hangi yöntemlerle yönetiyorsunuz? Hemen Yorum Yazın!

Okan Kaya

Kitap İncelemelerim

  1. "Kitap İncelemesi" kategorisi için buraya tıklayın.
  2. "Çalışanları Elde Tutmak Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  3. "Yeni Yönetici Olmak Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  4. "Proje Yönetimi Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  5. "60 Saniyede Organize Olun Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  6. "60 Saniyede Harekete Geçin Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  7. "Stres Yönetimi Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  8. "Suç ve Ceza Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  9. "Para, Finans ve Kriz Post Keynesyen Yaklaşım Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  10. "Kürk Mantolu Madonna Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  11. "Sosyolojiye Giriş Dersleri Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  12. "Mor İnek Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  13. "Girişimcilik Hikayeleri Kitap İncelemesi"adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
  14. "Kitle Psikolojisi Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  15. "Fikir Nasıl Bulunur Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar