İŞ KURUMUNUN VERİLERİNE GENEL BİR BAKIŞ

iskurumu-veri-analizi-okan-kaya
İş Kurumunun Verilerine Genel Bir Bakış - Okan Kaya


Türkiye İş Kurumu işçi ile işveren arasında köprü oluşturmaktadır. Ayrıca Türkiye İş Kurumunun üstlendiği nitelikli işçi yetiştirme görevi vardır. Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olan ve kayıtlı olmayan işsiz insanlar bulunmaktadır. Kayıt dışı ekonomi olarak nitelendirdiğimiz yasal olarak kayıt alınamayan ekonomik verilere tabi olarak çalışan işçi bulunmaktadır. Bu kayıt dışı çalışan işçileri çocuklar, aile ekonomisine dahil olan aile bireyleri ve göçmenler oluşturmaktadır. 2011 yılında gelen yoğun Suriyeli nüfus kayıt dışı ekonomiye dahil olmaktadır. Daha düşük maaşa, daha yoğun çalışma şartları altında çalışan Suriyeliler ekonomideki reel işsizlik oranını yükseltmiştir. Aşağıdaki tabloda 2008 krizi ve sonrasındaki dönemlerdeki etkilerini göreceğiz.


iskurumu-turkiye-veri-istatistik-analiz-okan-kaya
Türkiye İş Kurumu İstatistikleri Verileri Yıllara Göre Dağılım Tablosu - Okan Kaya


2008 yılındaki verilere bakıldığında kayıtlı işsiz 724.338 i erkek, 263.502 si kadın olmak üzere toplamda 987.840 kişi olduğu görülmektedir. Kadınların ekonomiye katılımlarını da buradaki verilerden yola çıkarak gözlemleyebiliriz. Kadınlar erkeklerin 1/3 oranı kadardır. 2011 yılına kadar bu oran 1/3 olarak devam etmektedir. 2011 yılında ise 2/3 oranında kadın işsiz sayısı vardır. İşsizliğin 2009 da neredeyse iki katına çıktığını görmekteyiz. Kadın ve erkek işsiz arasında oranın 2016 yılı ve sonrasında ½ olduğu görülmektedir. Birçok kadın ekonomiye katılım konusunda sıkıntı çekmektedir. En acı tablo ise 9 yılda toplam kayıtlı işsiz sayısının 3 katına çıkmasıdır. 2011 yılında toplam işsizlik iki katına çıkmıştır. 2011 yılından sonra kayıtsız işçiliğin artmasıyla kayıtlı işsizlerinin sayısının artmasına sebep olmuştur. 

tuik-istatistik-istihdam-analiz-gosterge-okan-kaya
Türkiye İstatistik Kurumu Yıllık İstihdam Göstergeleri Tablosu - Okan Kaya


            TÜİK verilerine bakıldığında 2008 yılında tarım dışı işsiz 2.236.000 kişidir. Bu veriler ile 2008 yılına ait Türkiye İş Kurumuna ait toplam kayıtlı işsiz sayısını karşılaştırdığımızda 1.248.160 kişinin kayıtsız işsiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Ekonomik krizin boyutuna bakmak için kayıtlı işsizlerin toplamının iki katına çıktığı Türkiye İş Kurumunun 2016 verileriyle TÜİK 2016 verilerini karşılaştırmamız gerekmektedir. 2016 TÜİK verilerine göre 3.272.000 kişi tarım dışı işsizdir. Türkiye İş Kurumu verileriyle arasındaki fark 899.962 kişidir. 

Sonuç olarak yukarıdaki tabloya bakıldığında istihdamda kadınların ve erkeklerin eşit oranlarda ekonomiye katılmayı beklediğini söyleyebiliriz. İşsizliğin yükselmesinde yüksek enflasyon, düşük maaş, eğitim ve göç sorunun büyük rol oynadığını söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar