FUJİFİLM X-T4 UZUN KULLANIM DENEYİMİ

 FujiFilm X-T4 fotoğraf makinesi hakkındaki deneyimlerimi anlatacağım. İlk önce FujiFilm X-T4 fotoğraf makinesini satın almama yardımcı olan Karaköy FujiFilm ShowRoom ve satış sonrasında da yanımda olan Değerli Çalışanı Halil Yılmaz’a teşekkür ederim. Hazırsanız başlayalım.
FujiFilm X-T4 UKD-OkanKaya
FujiFilm X-T4 Uzun Kullanım Deneyimi-Okan Kaya

FujiFilm X-T4 Hakkında Genel Bilgi

 İsmini geniş kitlelere duyuran FujiFilm X-T4 fotoğraf makinesine yakından bakalım. X-T4, kendi kulvarında her işi yapabilen bir fotoğraf makinesi olarak öne çıkıyor. Fotoğraf kalitesinin yanında video çekimi yapanlar içinde harika özellikler sunuyor. Fotoğraf tarafında sunduğu en büyük özellik gövde içinde sabitleme sisteminin olması. Bu sayede eliniz titrese dahi düşük perde hızlarında tripod ihtiyacı olmadan çekimlerinizi yapabiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde video tarafında sabitleyici yani gimbal kullanmanıza da olan ihtiyaç azalıyor. 26,1 mega piksel sensörü ile net görüntüler yakalayabiliyorsunuz. 4K 30 kare ve 4K 60 kare video çekimi yapabiliyorsunuz. 1080p çözünürlükte 240 kare yavaş çekime imkân tanıyor. Toza ve neme karşı dayanıklı bir gövdesi var. Pilinin, fabrika çıkış verilerine göre yaklaşık 500 kare fotoğraf çekmeye yeterli olduğu belirtiliyor. Temel anlamda fotoğraf makinesinin öne çıkan özellikleri bunlar. Şimdi deneyimlerime göz atalım.

FujiFilm X-T4 Deneyimim

 FujiFilm X-T4 fotoğraf makinesini yaklaşık 9 aydır aktif kullanıyorum. X-T4 fotoğraf makinesini zaman tasarrufu, İsveç çakısı ve ayrılmaz bir uzuv olarak tanımlıyorum. İlk aldığım günden bugüne kadar birçok farklı alanda fotoğraf ve video çekimi yaptım. Ürün, doğa, etkinlik, portre, drift, süpermoto, cirit ve kuş gibi farklı alanlarda fotoğraf ve video çekimi gerçekleştirdim. Rahatlıkla söyleyebilirim ki X-T4 her iş için biçilmiş bir kaftan. Pozitif yönlerinde zaman tasarrufunu sağladığını, her işe uygun olduğunu, toz ve neme karşı korumasının yeterli olmasını, hız ve pratik çekim sağladığını sayabiliriz. Pozitif yönleri olduğu gibi negatif yönleri de bulunmuyor değil. Negatif yönlerinde ise video ve fotoğrafın birlikte çekilmesi durumunda tek bataryanın yeterli olmaması, video çekimlerinde görüntü sabitleyici açık iken uzun sürede ısınması, soğutucu sisteminin bulunmaması yer alıyor.

 Kışın yaklaşık eksi 5 santigrat derece sıcaklıkta karlı bir ortamda fotoğraf ve video çekimi yaptığımda X-T4 herhangi bir problem yaşatmadı. Dış sıcaklığın yaklaşık 38 santigrat derece olduğu iç sıcaklığın ise yaklaşık 42 santigrat derece olduğu bir 6 ile 8 saatlik çekimde son bir iki saatte fotoğraf makinesi dondu. Bu çekim sırasında yaklaşık 2.200 fotoğraf ve 30 dakikalık video çekimi yaptım. Tek bataryaya sahip olduğum için OIS ve IBIS kapalı iken sadece çekim yapacağım zaman makineyi açarak işimi yaptım. Bu sayede makinenin soğuması için zaman bulmuş oldum. Isınma problemine güncellemelerin ve kullanım şeklinin sebep olduğunu düşünüyorum. Çünkü yüksek pozlama ayarları yerine daha düşük pozlama ayarlarını tercih ettiğimde hem daha kaliteli sonuçlar elde ettim hem de fotoğraf makinesi daha az ısındı. Isınma problemine gövde içi sabitleyicinin görüntü işlemcisini kullanmasının da sebebiyet verdiğini düşünüyorum. Bu yüzden sıcak havalarda gövde içi sabitleyiciyi kapatmanın rahat kullanım sağlayacağını belirtmeliyim.

 Pil süresinin yaklaşık 500 fotoğraf çekimi sağladığını söylemiştim. Bu sürenin sizin kullanımınıza göre değiştiğini söylemeliyim. X-T4 aynasız fotoğraf makinesi olduğu için bütün işlemler dijital olarak gerçekleşiyor. Bazı ayarları kapatırsanız bu süreleri uzatabilirsiniz. Örneğin mor renk düzeltmesini sağlayan ayarı kapattığınızda fotoğraf çekim süresi kadar düzeltme süren işlevi kapatmış olursunuz. Bu sayede fotoğraf makinesi daha az güç harcamış olur. Yıldız fotoğrafı çekiminde bir fotoğrafı 15 dakikada çektiğinizi varsayalım. Bu ayar kapalı olmadığında makine 15 dakika daha fotoğrafı düzeltmek için zaman harcıyor. Bu yüzden bir pille yaklaşık 15 dakikalık 4-5 yıldız fotoğrafı çekmiş oluyorsunuz. Buna benzer ayarları kontrol ettiğimde bir pille yaklaşık 2.000 fotoğraf çektiğimi biliyorum. Bataryanın kullanım süresi size bağlı.

 FujiFilm X-T4 kullanım kolaylığı sağlıyor. Temel ayarların çarklarla yapılması zaman kazandırıyor. Üstte bulunan ISO, perde hızı ve pozlama telafisi çarkları çekim sırasında büyük kolaylık sağlıyor. Ön ve arkada bulunan tekerlekler ile anında pozlamayı yapabiliyorsunuz. Tuş dizilimi her şeyi hemen yapmanızı sağlıyor. Dönebilen dokunmatik ekranı sayesinde birçok açıyı yakalamanız mümkün oluyor. Dahili mikrofonun kalitesi ve ses düzeyinin ayarlanabiliyor olması harici mikrofona olan ihtiyacı azaltıyor. UHS-II hafıza kartını desteği fotoğraf ve videoların daha hızlı kaydedilmesini ve seri çekimin rahatlıkla yapılmasını sağlıyor. Burada kullandığınız hafıza kartının hızının da önemli olduğunu unutmayalım. Toza ve neme karşı dayanıklı olması Süpermoto çekimlerinde oldukça işime yaradı. Fotoğraf makinesini rahatlıkla kullanabildim.

 FujiFilm X-T4 ile yaşadıklarım oldukça fazla. Bu yüzden fotoğraf makinesinin ön plana çıkan özelliklerini değerlendirmeyi tercih ettim. FujiFilm X-T4 fotoğraf makinesi ile ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi yorumlardan yazabilirsiniz. Örnek fotoğraf ve video çekimleriiçin YouTube kanalımda bulunan FujiFilm X-T4 oynatma listesiniizleyebilirsiniz. En yeni içeriklerimden haber almak için düzenli olarak kişisel web sitemi ziyaret edebilirsiniz. Kendinize iyi bakın. Hemen Yorum Yazın!

Okan Kaya

Konuyla İlgili Diğer Bağlantılar:

  1. "FujiFilm X-T4 Uzun Kullanım Deneyimi" YouTube video için buraya tıklayın.
  2. "FujiFilm BC-W235 Şarj Cihazı ve NP-W235 Batarya İncelemesi" blog yazısı için buraya tıklayın. 
  3. "FujiFilm XF 18-120MM Objektifle Video Çekmek Kolaylaşıyor" blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  4. "FujiFilm X-H2S Kuralları Değiştiriyor" blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  5. "Fujinon XF 150-600mm Objektifle Uzağı Yakın Görün" blog yazısı için buraya tıklayın.
  6. "FujiFilm X-T4 Gelişmiş Filtrelerin Açıklamaları" blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  7. "FujiFilm X-T4 Kutu Açılışı ve İlk Kurulum" blog yazısı için buraya tıklayın.
  8. "Teknoloji Haberleri" kategorisine buradan erişebilirsiniz.
  9. "Teknoloji Sohbeteri" kategorisi için buraya tıklayın.
  10. "Teknoloji İncelemesi" kategorisine buradan ulaşabilirsiniz. 
  11. "Teknoloji Karşılaştırma İçerikleri" kategorisine buradan erişebilirsiniz.
  12. "Teknoloji Uzun Kullanım Deneyimi" kategorisi için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar