DAVRANIŞSAL FİNANS VE FİNANSAL OKURYAZARLIK KİTAP İNCELEMESİ

 Dr. Mesut Doğan ve Yrd. Doç. Dr. Seyda Faikoğlu, BİST (Borsa İstanbul) menkul kıymet yatırımcılarının davranışlarını inceleyerek elde ettikleri sonuçları Ekim 2016 tarihinde “Davranışsal Finans ve Finansal Okuryazarlık” adlı kitapla Ekin Yayınlarından okuyucularıyla paylaştılar. 450 kişilik örneklem ile Türkiye’deki finansal yatırımcıların davranışlarına ışık tutuyorlar. Kitap hakkında kişisel düşüncelerimi merak ediyorsanız okumaya devam edin.

DavranışsalFinans-FinansalOkuryazarlık-Kitapİncelemesi-OkanKaya
Davranışsal Finans ve Finansal Okuryazarlık Kitap İncelemesi
  Eser akademik araştırma niteliği taşımasına rağmen çalışma, davranışsal finans literatürünü öğrenmek isteyenler içinde referans da verilebilir. İki kısımdan oluşan kitabın ilk bölümünde davranışsal finans ve davranışsal finans modelleri hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Sonraki bölümde ise Türkiye’de 450 kişiyle oluşturulan örneklemden elde edilen sonuçlar bulunuyor.

 Davranışsal modeller öncesinde temel kavramlar ve tarihsel gelişim yer alıyor. İlk defa davranışsal finans hakkında bilgi sahibi olacaklar için önemli bir bölüm. Sonrasında davranışsal finans modellerine yer veriliyor. Kitapta yer alan davranışsal finans modelleri şunlar: Barberis, Shleifer ve Vishny Modeli (Temsililik Davranışı ve Muhafazakarlık Davranışı); Daniel, Hirshleifer ve Subrahmanyam Modeli (Aşırı Güven Davranışı ve Kendine Atfetme Davranışı); Hong ve Stein’in Modeli (Haber Avcılığı ve Momentum Davranışı).

 Araştırmanın metodolojisinin anlatımının yer aldığı bölümde çalışmanın sonuçları 58 tablo ile okuyucuya detaylı aktarılıyor. İlk kısımda yer alan finansal davranış modellerine göre katılımcılar değerlendirmeye alınıyor. Sonuçları detayları ile aktarmam mümkün değil. Genel anlamda çalışma hakkında düşüncem Türkiye için yön veren bir yapısı olduğu yönünde. Bu konu bağlamında yazılan kitaplar genelde daha çok psikoloji ağırlıklı teorik bilgilere yer verir. Teorinin somut bir çalışmayla harmanlanması günlük yaşamda bireylerin finansal karar verme yapısını öğrenmemizi sağlıyor. Benzer çalışmaların yapılmasını ve bu çalışmanın düzenli sürdürülmesi kanaatindeyim.

 Türkiye’nin finansal okuryazarlığına ışık tutan “Davranışsal Finans ve Finansal Okuryazarlık” adlı eseri inceledim. Kitabı anlamak için temel ekonomi ve finans bilgisinin gerekliliğini belirtmeliyim. Sağlıklı günler sizle olsun. Kendinize çok iyi bakın.

Okan Kaya

Kitap İncelemelerim

  1. "Kitap İncelemesi" kategorisi için buraya tıklayın.
  2. "Kuantum Kodlama Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan erişebilirsiniz.
  3. "Felsefenin Temel Disiplinleri Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
  4. "Pazarlama Stratejileri ve Karar Alma Mekanizması Kitap İncelemesi" adlı yazı için tıklayın.
  5. "Yöntembilimleri, Standartları ve Belgeleriyle Yazılım Mühendisliği Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan erişebilirsiniz.
  6. "Bilgisayar Ağlarına Giriş Rehberi Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
  7. "Anayasa Candır Kitap İncelemesi" adlı yazı için buraya tıklayın.
  8. "Herkes İçin Oyunlaştırma Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  9. "Sosyal Aağlar Tarihi Kitap İncelemesi" adlı yazı için buraya tıklayın.
  10. "Küçük İşletmeler İçin Sosyal Medya Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  11. "Efruz Bey Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
  12. "52 Öykü 52 Yaşam Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar