Buğra Ayan’ın kaleme aldığı “Sosyal Ağlar Tarihi” adlı kitap hakkında incelememi paylaşıyorum. Kitap hakkındaki görüşlerim için okumaya devam edin.
![]() |
Sosyal Ağlar Tarihi Kitap İncelemesi-Okan Kaya |
Kitapta araştırmalar alfabetik sıralamaya göre düzenlenmiş. Kolay okunabilir olması onu cazip kılan tarafı. Her sosyal ağdan elde edilen bilgiler ışığında ayrıntılı bir şekilde bahsediliyor. Girişimlerin hangi konularda başarısız olduğuna dair ufak notlarda yer alıyor. Yazar bu denemelerin Türkiye’ye uygulanabilirliği hakkındaki kendi görüşlerini de söylüyor. Araştırmanın ayrıntılı olması ve verilen emeğin gözle görülebilir olması ilgi çekici. Eserin Ağustos 2016 tarihinden yayınlanmasından dolayı bu tarihten sonra yaşanan gelişmeler hakkında bilgi edinemiyoruz. Kitap bize aslında dünyada yalnız olmadığımızı gösteriyor. Şu an bile dünyanın başka bir bölgesinde yaşayan kişiyle aynı düşüncelere sahip olabiliriz. Belki de o kişi bizden önce bu fikri deneyimleyebilir. Girişimcilikle ilgili sık duyulan bir cümle aklıma geliyor hemen. Sık duyulan cümle işte bu: “İlk biz yapıyoruz. Dünyada başkası yapmadı. Rakibimiz yok.”. Aslında kültürlerimiz farklı olsa da diğer toplumlarla benzer problemlere sahibiz. Problem çözümünde ise benzer fikirlere sahip olmak içten bile değil. Burada aslında girişimciyi başarıya götüren şey farklı faktörlerin iyi yönetilmesi. Bir işi orkestra gibi düşünürsek doğru ezgilerin dinlenmesi için şefin müzisyenleri doğru yönetmesi gerekiyor.
Zamanında alınan yanlış kararlar diğer kararları doğrudan etkiliyor. Sosyal ağ girişimlerinde en çok karşılaşılan problemlerden biri finansal yönetimin zayıf olması. İnsanlar genellikle teknik çözüme odaklanarak gelir modelini doğru yönetemiyor. Diğer bir ana problem ise kültürel değerleri dikkate almaması yani kullanımda olunan ülkelerle içeriklerin ters düşmesi. Ekip problemleri ise genellikle girişimin başka bir firmaya satılması ise gün yüzüne çıkıyor. Birden fazla girişim başarı adımlarını tırmanırken farklı bir firmaya satılıyor ve işlem sonrası sosyal ağ kapanmak zorunda kalıyor. Genel olarak başarısız işletmeler hakkında kitaptan edindiğim problem tespiti ise ölçümlemelerin olmaması. İnsanlar toplumu, finans yapısını ve sonrasını ölçmüyorlar. Sadece probleme odaklanıyorlar. Bu bakış ise onlarda körlük oluşturuyor. O yüzden de bir süre sonra başarısız oluyorlar. İç ve dış müşteri geri bildirimleri önem kazanıyor. Eğer büyük resmi göremiyorsanız probleme yanlış bir çözüm üretiyorsunuz. Sonuç ise büyük bir başarısızlık oluyor.
Buğra Ayan bu eseriyle tarih kaynaklarının değişimini de bizlere gösteriyor. Kitap, tarih ve teknolojiye ilgisi olanlar için referans bir kaynak olabilir. Dünyanın her yerinden bir esinti bulacağınız bu eser ile girişimciliği ve sosyal ağ mantığını daha iyi benimseyebilirsiniz.
Okuduğum kitaplar serisine gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Daha fazla tecrübe için diğer yazılarıma göz atabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim. Kendinize iyi bakın.
Okan Kaya
Kitap İncelemelerim
- "Kitap İncelemesi" kategorisi için buraya tıklayın.
- "Küçük İşletmeler İçin Sosyal Medya Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
- "Efruz Bey Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
- "52 Öykü 52 Yaşam Kitap İncelemesi" adlı blog yazısı için buraya tıklayın.
- "Felatun Bey İle Rakım Efendi Kitap İncelemesi" adlı yazıya buradan erişebilirsiniz.
- "Yazılım Mühendisliği Temelleri Kitap İncelemesi" adlı blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder