FUJİFİLM X-H2S KURALLARI DEĞİŞTİRİYOR

  FujiFilm 31 Mayıs 2022 tarihinde kuralları değiştiren yeni X-H2S fotoğraf makinesini tanıttı. FujiFilm X-H2S’in sektöre kattığı yenilikler arasında modüler yapısı dikkat çekiyor.

FujiFilm-XH2S-OkanKaya
FujiFilm X-H2S Kuralları Değiştiriyor-Okan Kaya

 Fotoğraf makinesinin modüler yapısı iç tasarımdan başlayarak dış tasarıma kadar Japon işçiliğini barındırıyor. Yeni 5. nesil X-Trans CMOS 5 HS sensörü hız, güç ve mobilite sunuyor. X-Trans CMOS 5 HS, 26,1 megapiksel çözünürlüğünde yığılmış ve arkadan aydınlatmalı bir sensör. Sensör ve görüntü sabitleyicisinin işlemcileri ise ayrı ayrı çalışıyor. Bu sayede daha fazla ve hızlı işlem yapılması sağlanıyor. Gövde içi görüntü sabitleme sistemiyle 5 eksende kontrol sağlayarak 7 stop avantaj sağlıyor. Modülerliğinin bir diğer öne çıkan yanı da harici soğutucu fanıyla çalışabilmesi. Video kayıtlarında makinenin ısınarak kapanmasını ve sensörün zarar görmesini engellemek için harici satılan bir modüler fanı bulunuyor. Bu sayede ek özellikler için fotoğrafçılar fazladan ödeme yapmamış oluyor. İhtiyaç halinde videographerlarda harici soğutma sistemine sahip oluyor.

 Yeni işlemci ile konu algılamalı otomatik odaklama özelliği geliyor. Otomatik algılama sahnelerinin arasında hayvan, kuş, araba, motosiklet, bisiklet, tren, uçak ve insan yüzü gibi farklı seçenekler bulunuyor. 5. nesil işlemci ile geliştirilen AF tahmin algoritması ile Bölge AF ve düşük kontrastlı koşullarda hareketli nesneleri daha iyi yakabiliyor.

 JPEG ve RAW fotoğraf formatlarına bir yeni format daha eklendi. HEIF formatı ile JPEG formatına göre daha fazla veriyi %30 daha az dosya boyutunda saklayabiliyor. Hafıza kartına dahili olarak 6.2K 30p 4:2:2 10 bit açık kapı filmleri kaydetmenize imkân veriyor.

 Makine 4K 120p yüksek hızlı video kaydı yapabiliyor. 25 derece hava sıcaklığında 100 Mbps bit hızında VG-HX dikey pil tutamağı ve üç pil ile yapılan testlerde 4K 60P’de 240 dakikaya kadar video çekimi yapıldığı belirtiliyor. Bu test ile hava sıcaklığı 25 dereceden aşağıda olan ortamlarda yüksek kalitede rahatlıkla video çekebileceğimizi anlıyoruz. Hava sıcaklığının yüksek olduğu ortamlarda uzun süreli video çekimine izin veren harici FAN-001 soğutma sistemi kullanılabilir.

 Video çekiminde AF ve MF’nin aynı anda kullanılmasını destekliyor. Konu algılamalı AF özelliğini film çekim modunda kullanılmasına izin veriyor. Apple ProRes kaydetme özelliği ile Apple ProRes 422 HQ, ProRes 422 ve ProRes 422 LT’yi kullanmayı sağlıyor. FujiFilm dahili testine göre F-Log2 kaydederken 14+ basamaklık dinamik aralığı kaydeden F-Log2 formatını destekliyor.

 FujiFilm X-H2S ile HDMI üzerinden RAW video çıkışı artık mümkün. ATOMOS kayıt cihazı ile 6.2K 29,97p 12 bit Apple ProRes RAW çıkışı elde ediliyor. Blackmagic Design Video Assist 12Gs ile 6.2K 29,97p Blackmagic RAW kaydedilebiliyor. Dosya aktarıcı FT-XH ile dört taneye kadar X-H2S kamera tarayıcı üzerinden yönetilebiliyor. FT-XH Eylül 2022 tarihinde satışa sunulacaktır.

 Elektronik vizör 5,76 milyon noktalı yüksek çözünürlüğe sahip. 0,8x büyütmesi var. Yaklaşık 120 fps yenileme hızı sunuyor. Fotoğraf makinesi, 79 hava sızdırmaz noktasıyla, toz ve nem direnci sağlıyor. -10 santigrat dereceye kadar sıcaklıkta çalışabiliyor. Yapılan testlerde obtüratörün 500.000 çalıştırmaya kadar dayandığını söylüyor. Bir adet CExpress B tipi bellek kartı yuvası ve bir adet UHS-II SD bellek kartı yuvası bulunuyor. 1,62 milyon noktalı değişken açılı LCD monitörü var. Bir adet tam boyutlu bir HDMI Tip A bağlantı sunuyor. X-H2S fotoğraf makinesi bir uygulamaya ihtiyaç duymadan 4K çözünürlükte webcam olarak kullanılabiliyor.

 FujiFilm X-H2S modüler yapısı ile hem fotoğrafçılara hem de video çekenlere yönelik özellikleri tek bir gövdede barındırıyor. Sunmuş olduğu özellikler ile fotoğraf makinesi sektöründe yeni bir rekabetin yolunu açıyor. CExpress hafıza kartların bir fotoğraf makinesinde kullanılmaya başlaması gelecekte üretilecek olan cihazlarda standart olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden FujiFilm X-H2S fotoğrafçılar için bir dönüm noktasını oluşturuyor. Video özellikleri ile profesyonel prodüksiyon çalışma ortamlarını demokratikleştiriyor. Isınma problemine bulduğu modüler çözüm ile maliyeti azaltıyor ve fotoğraf makinesine işlevsellik kazandırıyor. Peki, FujiFilm X-H2S hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Hemen Yorum Yazın!

Okan Kaya

Konuyla İlgili Diğer Bağlantılar:

  1. "FujiFilm X-T4 Gelişmiş Filtrelerin Açıklamaları" blog yazısına buradan erişebilirsiniz.
  2. "FujiFilm X-T4 Kutu Açılışı ve İlk Kurulum" blog yazısı için buraya tıklayın.
  3. "Teknoloji Haberleri" kategorisine buradan erişebilirsiniz.
  4. "Teknoloji Sohbeteri" kategorisi için buraya tıklayın.
  5. "Teknoloji İncelemesi" kategorisine buradan ulaşabilirsiniz. 
  6. "Teknoloji Karşılaştırma İçerikleri" kategorisine buradan erişebilirsiniz.
  7. "Teknoloji Uzun Kullanım Deneyimi" kategorisi için buraya tıklayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar