Ahmed Midhat Efendi tarafından kaleme alınan "Felatun Bey ile Rakım Efendi" adlı kitap hakkındaki düşüncelerimi sizle paylaşıyorum.
![]() |
Felatun Bey ile Rakım Efendi Kitap İncelemesi-Okan Kaya |
Edebiyat eserlerinin disiplinler arası bir çalışma olduğu kesindir. Dönem ile ilgili önemli bilgileri okuyucuya aktarır. Anadolu Üniversite’sinin Açıköğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı kitaplarını desteklemek amacıyla eski harfli Türk Klasiklerinin günümüz Türkçesine çevrilmesi projesi sonucunda yayınlanan “Felatun Bey ile Rakım Efendi” adlı eserde bu açıdan ilgiye değer bir yapıt. Toplumunun ekonomik faaliyetleri açısından farklı yaşamları kaleme alıyor Ahmed Midhat Efendi.
11 bölüm ve 222 sayfadan oluşan bu klasik yapıttan ekonomik tahlilleri rahatlıkla çıkartmak mümkün. Kitabın ilk sayfalarında bahsedilen betimlemeler ileri sayfalarda anlatılacak ekonomik yaşamın psikolojik ve felsefe temelini oluşturuyor. Felatun Bey’in aile yaşamı ve babası tasvir ediliyor. Eğitimin ve çocuklara karşı tutumunun gelecekte nasıl sonuçlar yarattığının altında yatan sebepleri başlangıç bölümünde yazar aktarıyor. Sonrasında ise psikolojik sonuçlarını olaylarla ile anlatıyor. İş dünyasında uzun süre konuşulan hatta hakkında videolara ve içeriklere temel oluşturan “Yoksul Baba Zengin Baba” eserinin özetlenmiş halini yıllar öncesinde Ahmed Midhat Efendi bizlere aktarıyor.
Felatun Bey rahat içinde çalışan ailesinin desteğiyle makam, isim ve mevki sahibi birisidir. Özel hocalarla büyümüştür. Rakım Efendi ise tam tersine Felatun Bey’e göre daha fakir bir konumda yer alıyor. Rakım Efendi kendisini geliştirmiş Fransızca-Osmanlıca çeviriler alanında eğitim veren biri haline gelmiştir. Yabancılar arasında kendisine yer edinmiş ve ailesinin vefat etmesiyle dadısına yardımcı olması için kendisine köle satın almıştır. Kölesinin istediklerini yerine getirerek toplumun standartları dışında davranış sergilemiştir. Piyano, Osmanlıca ve Fransızca eğitimi ile kölesini eğitmiştir. Felatun Bey ise babasından kalan mirası tiyatrocu bir kadın ile tükettikten sonra Rakım Efendi’den daha düşük bir maaşla işe başlamış ve ömür boyu borcunu ödemeye mahkum kalmıştır. Bugün kitabın ismini değiştirmek istesek “Zengin Baba Yoksul Anne” olurdu ve verilen dersler ise tam tersten işlenirdi.
Uzun bir bilgilendirmeden sonra çıkardığım dersler aktarayım. Öncelikle kişisel gelişimize önem vermeliyiz. Ahlak ve dürüstlükle ile birlikte dünya ilimi ve bilimi ile kendimizi sürekli geliştirmeliyiz. Etrafımızda ki insanların gelişimine katkıda bulunmalıyız. Akıllı ve çokça çalışmalıyız. İnsana insan olduğu için değer vermeliyiz bu kölemiz olsa dahi. Birikim yapmalıyız. Para için değerlerimizden vazgeçmemeliyiz. Diğer insan insanların olumsuzluklarından ders çıkarmalı ve olumlu yönlerinden örnek almalıyız. Bazılarımız elinde bir taşın değeri yokken bazılarımız elinde işlendikten sonra dünyanın en değerli elması olabilir. Bu yüzden ön yargılı olmamalıyız. Zamanımızı iyi yönetmeli ve sevdiklerimize vakit ayırmalıyız.
Bunların hepsi her gün sosyal medyada paylaşılıyor ve sadece beğeniyoruz. İçselleştirip yaşamımıza dahil etmiyoruz. Çünkü sadece beğenme odaklı yaşıyoruz. Bu yüzden kitapların değerini daha iyi anlamalıyız. Bir şiir dahi olsa okuyup ne anlattığını anlamalı ve pozitif değerlere sahipse içselleştirmeliyiz. Felatun Bey’in hayatına özenmeyen ve Rakım Efendi’nin öğrenim aşkına sahip olan biri olmak ister misiniz? Umarım kitaplarımıza ve değerlerimize önem verdiğimiz bir yıl olur.
Kendinize çok iyi bakın!
Okan Kaya
Kitap İncelemelerim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder