![]() |
Üniversite Tercih Robotları ve Tecrübelerim - Okan Kaya |
Üniversite, bilimlerin bir arada araştırıldığı,
uygulandığı ve öğretildiği eğitim öğretim kurumlarıdır. Bilim üretmek
ilk amaçtır. Günümüzde bilim üretmek yapılan araştırmalar, makaleler ve
tezler üzerinden değerlendirilmektedir. Geçmişe baktığımızda Batı tarihinde
ilk üniversiteyi M.S. 1088 yılında kurulan Bologna Üniversitesi
adıyla kurulduğu biliniyor. Gerçekte ise Abbasiler M.S. 800’lü
yıllarda Beytül Hihme’yi kurumuştur. Fas’ta 859 yılında Keyruvan
Üniversitesi Emeviler tarafından kuruldu. Bu tarihlerde Batı’da
entelektüel bilgiye sahip yüksek öğretim kurumları mevcuttur. Üniversite
kavramı Batı’ya Emevi Endülüs Döneminde taşındı. Üniversitelerin amacı meslek
sahibi yapmaktan ziyade bilim insanı yetiştirmek. Üniversite
tercihleri yaparken bu önemli bir nokta. Teknolojinin gelişmesiyle üniversite
tercih robotları ortaya çıktı. Bu araçlar size en uygun filtrelemeyi
yaparak önceki yıllara ait yerleştirme taban ve tavan puanı bilgilerini
gösterir. 2013 yılında tek başıma nasıl üniversite tercihi
yapılır bilmeden bir tanıdığımın tavsiyesi ile üniversite tercih
robotları kullanarak başvuru sıralamamı yaptım. Bu yüzden sizlere
öncelikle üniversite tecrübelerim ve üniversite tercih
önerilerim başlıklarını paylaşacağım. Sonrasında ise kullanabileceğiniz
faydalı üniversite tercih robotları araçlarından
bahsedeceğim.
Üniversite Tecrübelerim
![]() |
Üniversite Tecrübelerim |
- Hazırlık okuma konusunda düşünmeden İngilizce Hazırlık Programını tercih ettim. 1 sene kayıp olacağını söyleyenler oldu. Ömrümün her anını kaybetmektense 1 seneyi kaybetmeyi tercih ettim. Şu an meyvelerini topluyorum.
- Sosyal projelerde gönüllü olarak çalıştım. İş hayatında ve üniversitelerin yüksek lisans doktora gibi programlarında kaliteli bir kurum ise size sosyal projelerde gönüllü olarak çalıştığınız soruluyor.
- Harcamalarımdan kısıtlamalar yaparak hazırlık sınıfında 9 ayda 1.100 Türk Lirası birikim yaptım ve mevduat hesabı ile değerlendirdim. Bir ay için 5 Türk Lirası verdi. Birçok kişi ilk senenin sonunda 1.500 Türk Lirası kredi kartı borcu ve kredi faizi ödemek için derslerden feragat etmek zorunda kaldı.
- Kısmi zamanlı (Yarı Zamanlı) üniversitede çalıştım. Hayatıma yön veren bir staj dönemi oldu.
- Vizyon ve misyon sahibi olmamı sağladı. İş ağı oluşturmama katkıda bulundu. Staj başvurumun kabulünde sosyal projelerde elde ettiğim tecrübeler ve hem İngilizce hem de Türkçe olarak verdiğim özgeçmiş beni diğerlerinden bir puan öne geçirdi.
- Kendimi geliştiren eğitimler aldım. Bilgisayar İşletmenliği ve SEGEM Sigorta Teknik Personel Yeterlilik belgeleri sertifika programları bunlardan bazıları.
- Girişimcilik yarışmalarına katıldım. İş hayatını yakından tanımamı sağladı.
- TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında burs aldım ve araştırma projesi yaptım. Akademik disiplin ve araştırma ilkeleri hakkında bilgiler öğrendim.
- Türkiye Cumhuriyeti
Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü
tarafından izin verilen Girişimcilik Konuşmaları projesini öğrenci
yurdunda uyguladım. Toplum karşısında konuşma, etkinlik
organizasyonu, devlet işleyişi hakkında tecrübe edindim.
- Bu kadar işi yapmama rağmen 4 üzerinden 3,25 genel not ortalaması ile hiçbir dersten kalmadan ve sınıf tekrarı yapmadan mezun oldum.
- İlk satırlarda belirttiğim birikim 5 yılın sonunda üzerine eklediğim paralarla 5.000 Türk Lirası civarında oldu. Mezuniyet sonrası işsiz kalma sürecimde cep harçlığımı biriktirdim.
- Şu an Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum. Üniversitenin meslek kazanma yeri değil akademik disiplin kazanma yeri olduğunu ve hayat boyu eğitim felsefesini uygulamayı tecrübe ediyorum.
Üniversite Tercih Önerilerim
![]() |
Üniversite Tericih Önerilerim |
- Üniversite bölümünü aileniz, arkadaşlarınız, komşularınız ya da aklınıza gelmeyen tanıdıklarınız okumuyor. Siz o bölümü tercih ediyorsunuz. Sevdiği işi yapanlar hiçbir zaman yorulmazlar.
- Arkadaşın o üniversiteye gidiyor diye tercih yapma. Ortalama 40.000 öğrenci ve aralarından birçok arkadaşın olacak. Eski arkadaşınla haftada, ayda belki de yılda bir defa görüşeceksin.
- Maalesef sokak arası üniversiteler var. Üniversiteyi tercih etmeden önce inceleme şansın varsa git ve yerinde gör. Kampüse sahip üniversiteler diğerlerinden ortam açısından daha farklıdır.
- Üniversite bir ilde olabileceği gibi parçalar halinde farklı ilçelerde de olabilir. Seçtiğin bölümün tam adresini ve olanaklarını öğren.
- Emlak sitesi vasıtasıyla kullanarak konaklama imkanları ve konaklama fiyatları hakkında bilgi edin. Devlet yurdu herkese çıkmayabiliyor. Kontenjan kısıtlaması var.
- Aktif öğrenci topluluklarını araştır. Derslerden sonra en çok zamanını buralarda değerlendirebilirsin.
- Tercih etmeyi düşündüğün bölümün internet sayfasından akademik kadronun özgeçmişine bak. Bu size alacağınız eğitimin kalitesi ile ilgili ön bilgi verir.
- Taban puanı ve başarı sıralaması yüksek olan çok iyi, taban puanı ve başarı sıralaması düşük olan kötü üniversite algısından uzaklaşın. Eğitimin kalitesi, size sunduğu imkanlar, kampüs olması, şehrin fiyatların uygun olması kriterleri değerlendirmek size uzun vadede kazandırır. Başarı sıralaması ve taban puan işleyişi üniversiteye başvuran kontenjan kadar öğrencinin alınmasıyla alakalı. Geçtiğiniz senede yüksek olması bu sene de yükseleceği anlamına gelmez. Benzer olur fakat küçük sapmalar olabilir.
- Hazırlık bölümü açıklamasına dikkat edin. Bazen bölüm açıklamalarında hazırlık bölümü belirtilmez. Öğrenci işlerini arayarak bilgi alabilirsiniz.
- Sosyal medya hesaplarını kullanarak o bölümde okuyan kişilerden dersler hakkında bilgi al. Dersler lisedeki gibi her üniversitede aynı anlatılmaz. Ders programına bölümün internet sayfasından ulaşabilirsin.
- Son olarak kendine değer ver. İstediğin bölümü veya üniversiteyi kazanamamış olabilirsin. Üniversite birinci sınıf not ortalamanı yüksek tutarak kontenjan varsa hayallerini yatay geçiş, çift ana dal, yan dal ve açık öğretim programları gibi uygulamalarla gerçekleştirebilirsin.
Üniversite Tercih Robotları
![]() |
Üniversite Tercih Robotları |
- Yükseköğretim Kurulu Ön Lisans ve Lisans Programları Üniversite Tercih Robotları ile güncellenmiş bilgiler ışığında puan türünüzü seçerek işlem yapabilirsiniz. Web adresinde YOP Kodu, üniversite, program adı eski puanı, şehir, üniversite türü, ücret/burs, öğrenim türü, doluluk oranı gibi filtrelerle arama yapabilirsiniz. Aram sonucunda önceki yıllara ait kontenjan, yerleşen öğrenci, taban puan bilgilerine ulaşırsınız.
- Doğru Tercih ÜniversiteTercih Robotları web sitesi size kullanıcı deneyimi basit olan bir ara yüz kullanıyor. Ana sayfada filtreler arasında bölüm, il, üniversite türü, üniversite ismi, indirim oranı, öğretim türü, öğretim dili, başarı sıralaması aralıkları ve ön lisan programları için TYT taban puan aralıkları yer alıyor. Sizlere sol kenar bölümünde üniversite rehberi, meslek rehberi, kişilik testi, mini kişilik envanteri, ek tercih motoru, puan hesaplama motoru, yurt arama portalı ve Doğru Tercih Tv gibi ekstra hizmetler sunuyor.
- Geleceği PlanlaÜniversite Tercih Robotları aracı ile ÖSYM kılavuzuna göre güncellenmiş bilgileri elde edebilirsiniz. Tek sayfalık kolay bir kullanıma sahip. Filtreleme özellikleri olarak program türü, üniversite türü, puan türü, fakülte türü, bölüm, şehir, üniversite, burs, başarı sıralaması aralıkları, puan aralıkları, özel üniversiteler için fiyat aralıkları belirleme gibi seçenekler bulunmakta.
- Tercih GO web aracı Üniversite GO projesidir. Sayfasında üniversite, bölüm, şehir, eğitim süresi, üniversite türü, puan türü ve başarı sıralamaları aralıkları filtrelerini barındırır.
- Üniversite Tercihleri
internet alanında diğer uygulamalarla benzer özellikler var. Üniversite
Tercihleri, “Üniversiteliler Anlatıyor” bölümü ile diğerlerinden
faklı bir hizmet sunuyor. Sayfada akademisyen ve öğrencilerden üniversite,
fakülte ve bölüm hakkında daha önceden çekilmiş videolar
aracılığıyla bilgi edinebilirsiniz.
Üniversite
tecrübelerim hayata dair bilgi edinmemde bir simülasyon
oldu. Simülasyonda yaptığınız başarısızlıklar orada kalır. Hayatta yaptığınız
yanlışlar ise tekrar edemeyecek kadar önemli zararlar verir. Eğitim ve öğretim
yaşamınızda ilk hedefiniz para olmamalı. Daha çok hata yaparak kendinizi
geliştirmeli ve yenilikleri keşfetmeniz gerekmekte.
Üniversitede yaptığınız hatalar kadar ders çıkarmanız da önemli. Her zaman hata
yaptığınızda, problemle karşılaştığınızda veya bir fikre sahip olduğunuz
hatırlayabileceğiniz bir yere çıkardığınız dersleri, çözümleri ve fikrinizin
detaylarını not edin. Son yılınızda dönüp baktığınızda hepsi birer tecrübe
olur. İş hayatına başladığınızda size yaptıklarınız sorulduğunda profesyonelce
cevap verebilirsiniz. Unutmayın değeri yaratan insanlardır. En değerli olan
zaman ve sağlıktır. Zamanınızı iyi yönetebildiğiniz ve sağlıklı
olduğunuz süre boyunca hayallerini gerçekleştirmek için imkân bulabilirsin. Üniversite
tercihini tutkuna ve şartlara göre değerlendirmeyi unutma. Yazının özetini içeren YouTube Video içeriğini aşağıda bulabilirsin.
Okan Kaya
KONUYLA İLGİLİ DİĞER YAZILAR
- MAKALENİZİ DOĞRU DİPNOT KURALLARI İLE ZENGİNLEŞTİRİN
- ONLİNE SERTİFİKA PROGRAMLARI İLE KARİYERİNİZE YÖN VERİN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder